Koopman in de Gouden Eeuw - Arie de Ruiter - recensie

Vanaf dit weblog wil ik graag het boek  'Koopman in de gouden eeuw' van Arie de Ruiter bij jullie onder de aandacht brengen. In het najaar van 2011 is het uitgegeven.

"Koopman in de Gouden Eeuw is een spannend beschreven familiedrama rond de Amsterdamse koopman Marnix van Ditselaer. Het speelt zich af tussen 1600 en 1650. In die tijd is de Nederlandse Republiek een zeemacht van allure, waar andere naties ontzag voor hebben. Amsterdam is een snelgroeiende wereldstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten, rangen en standen te vinden zijn.
Marnix van Ditselaer is rond 1597 gevlucht voor de Spaanse overheerser, vanuit Wallonië naar Amsterdam. Daar zet hij een goedlopende graanhandel op. Hij krijgt drie zonen. De oudste - Egbert - is voorbestemd om zijn vader op te volgen. Hij is zich hier terdege van bewust. Zijn jongere broers - Coenraad en Rogier - hebben geen interesse in het zakenleven, maar identificeren zich met de gewone man. Coenraad wordt leerling van een middelmatige kunstschilder in Amsterdam. Rogier vertrekt naar Zaandijk, waar hij als knecht in een houtzaagmolen gaat werken.
Als hij een jaar of twintig is, komt Egbert bij toeval te weten dat zijn vader het plan heeft om op termijn het bedrijf onder zijn drie zonen te verdelen. Om dit te voorkomen neemt Egbert zich voor, zijn broers op een geschikt moment om te brengen of uit te schakelen. Hij heeft allerminst haast bij de uitvoering daarvan - maar het verdwijnt nooit uit zijn gedachten. Tot er zich een paar uitgelezen kansen voordoen om van hen af te komen…"

Het leuke van het boek is dat het door mijn zwager is geschreven, taalkundig is gecorrigeerd  door mijn ouders en dat de voorkant van het boek is geïllustreerd door onze dochter Anne Born. Zij heeft enkele hoofdpersonen geschilderd maar heeft hen de 'gezichten' van mijn ouders gegeven. ( zonder bril uiteraard en in passende kleding). Zij heeft de tekening anderhalf jaar geleden gemaakt, net in de tijd voordat ze aan de kunstacademie begon. Het boek voelt hierdoor een beetje aan als 'familieboek'. Het is geweldig om te zien dat we zo allemaal onze talenten die we gekregen hebben tot eer van God mogen inzetten.

Tot nu toe komen er veelal positieve reacties binnen op het boek. Diverse lezers hebben zeer lovende reacties naar de schrijver toegestuurd. Zoals: "in één keer uitgelezen", "spannend", "verrassend" en "het is nog leerzaam ook".
Ik sluit mij hier volledig bij aan...

Wil je het boek bestellen zonder verzendkosten? Klik dan HIER



Reacties

  1. Dat is heel erg leuk zeg, een familie die haar talenten op zo'n manier inzet, schitterend! Dank voor de link.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.